Vaikuttavaa verkko-oppimista vihreästä siirtymästä

Lapin kehittäjille on tuotettu ainutlaatuinen tilaisuus oppia kestävään tulevaisuuteen suuntautuvassa vihreän siirtymän koulutussarjassa. Mielenkiintoisen ja monisyisen teeman ympärille on koottu seitsemän osainen koulutussarja, jossa jaetaan tietoa ja näkemyksiä Lapin vihreästä siirtymästä eri näkökulmista.

Kestävyyskriisi ja ilmastonmuutos -koulutus tarjoaa syvällisen katsauksen kestävyyden ja ilmastonmuutoksen kriittiseen merkitykseen yhteiskunnassa. Michaela Ramm-Schmidt, WhyCo Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja, avaa keskustelun kestävästä kehityksestä yhteiskunnan uudistajana. Ilkka Räsänen Sitralta tarkastelee ilmastonmuutoksen vaikutuksia kansainvälisellä, EU- ja kansallisella tasolla. Saara Karkulahti Hiilineutraali Pohjois-Savo-hankkeesta jakaa kokemuksia Pohjois-Savon palkitusta ilmastotyöstä, joista voimme ottaa oppia. Lopuksi Hanna-Leena Pesonen Lapin liitosta tarjoaa pikakatsauksen Lapin ilmastotyöhön. Koulutuksen materiaalit löytyvät täältä.

Kiertotalous -koulutuksessa Heikki Sorasahi Ympäristöministeriöstä valottaa, miksi tarvitsemme kiertotaloutta ja mitä se tarkoittaa. Riku Sinervo Sitralta esittelee kestävää kasvua kiertotalouden liiketoimintamallina. Kimmo Heponiemi Motivalta kertoo, miten yhteistyö eri tasoilla voi tuoda vaikuttavuutta toimintaan, ja Sanna Tyni Lapin AMK:sta etsii ratkaisuja Lappiin. Koulutuksen materiaalit löytyvät täältä.

Energiamurros ja kestävä liikkuminen -koulutuksessa Karoliina Auvinen SYKEstä selvittää, mitä kestävä liikenne tarkoittaa fossiilivapaassa energiajärjestelmässä ja millaisia energiaratkaisuja on tarjolla. Heikki Liimatainen Tampereen Yliopistosta pohtii, ovatko liikenteen päästötavoitteet saavutettavissa ja avaa sitä, mitä tulisi tehdä. Jenni Eckhardt VTT:ltä valaisee kulkumuotosiirtymän mahdollisuuksia ja älykkään liikkumisen ratkaisuja, ja Paula Qvick Lapin liitosta tarjoaa näkymiä Lapin väylille ja tuntureille. Koulutuksen materiaalit löytyvät täältä.

Monimuotoinen luonto, elinvoimainen Lappi -koulutus kietoutuu luonnon monimuotoisuuden ja elinvoimaisen Lapin ympärille. Riku Lumiaro SYKE:stä kertoo luonnon monimuotoisuudesta sekä sen kytkeytyneisyydestä ilmastonmuutokseen sekä mahdollisuuksistamme vaikuttaa näihin. Annukka Valkeapää Sitralta pohtii, miten voimme tehdä luonnon arvon näkyväksi päätöksenteossa. Jarmo Huhtala Lapin ELY-keskuksesta tuo esille Lapin virtavesien luontokatoa, ja Pertti Itkonen Metsähallituksesta sekä Kristiina Hoikka Lapin ELY-keskuksesta esittelevät toimia elinvoimaisen ja monimuotoisen Lapin luonnon eteen. Koulutuksen materiaalit löytyvät täältä.

Metsistä on moneksi -koulutuksessa paneudutaan metsäsektoriin ja sen monikäytön mahdollisuuksiin. Jani Lehto Luken biotalous-ja ympäristöyksikön johtajana pohtii, miten metsäsektorin arvonlisä voitaisiin kaksinkertaistaa. Marko Ämmälä Metsäkeskuksesta avaa uusia ansaintamuotoja metsien tarjoamista mahdollisuuksista, Ali Harlin VTT:ltä esittelee uusia puupohjaisia tuotteita, ja Rainer Peltola Lukesta tarkastelee metsien monikäyttöä uusin silmin. Arto Sorri Metsäkeskuksesta puolestaan pohtii, miten metsien monikäyttöä voidaan yhteensovittaa Lapissa, ja Leena Suopajärvi Lapin yliopistosta kertoo metsäbiotalouden tiedepaneelin suosituksista ja ajatuksistaan paneelin ainoana lappilaisena jäsenenä. Koulutuksen materiaalit löytyvät täältä.

Kestävä ruokasektori ja maatalous -koulutuksessa Elina Ovaskainen Maa- ja metsätalousministeriöstä avaa keskustelun kohti kestävämpää ruokajärjestelmää. Juha Helenius Helsingin yliopistolta kertoo ratkaisuista Suomen maataloudelle, kuten uudistavasta maataloudesta ja strategisesta omavaraisuudesta. Heikki Lehtonen Lukesta valottaa kestävää ja kannattavaa turvepeltojen käyttöä, ja Anne Ristioja Lapin ELY-keskuksesta kertoo maatalouden mahdollisuuksista meillä Lapissa. Koulutuksen materiaalit löytyvät täältä.

Vihreä siirtyminen elinkeinojen uudistajana -koulutuksessa Elina Sonninen Elinkeinoelämän keskusliitosta esittelee vihreän kasvun mahdollisuuksia suomalaiselle elinkeinoelämälle. Olli Haapanen Valoniasta keskustelee siitä, miten kuntasektori voi tukea elinkeinojen vihreää siirtymää. Seija Tuulentie Lukesta tutkii kestävää ja uudistavaa matkailua, ja Paula Aspholm Sallan kunnasta jakaa käytännön esimerkkejä kestävyystoimista matkailualueella. Tommi Juntikka NewPaakkola Oy:stä kertoo yritysvastuusta ja käytännön esimerkkejä yritystoiminnasta. Koulutuksen materiaalit löytyvät täältä.

Koulutussarjan kruununa järjestetyssä Kohti kestävää huomista -seminaarissa Valtteri Laasonen ja Vera Järvenreuna FCG:ltä pureutuvat siihen, miten vihreää siirtymää voidaan Lapissa mitata, seurata ja edistää vaikuttavasti. Markku Ollikainen avaa keskustelun siitä, mitä ilmastonmuutos ja vihreä siirtymä tarkoittavat, vaativat ja mahdollistavat Lapissa. Asiantuntijadialogissa Markku Ollikainen, Mari Pantsar, Riikka Karppinen, Mika Riipi ja Liisa Ansala pohtivat, mitä vihreä siirtymä tarkoittaa Lapissa. Mari Pantsar käsittelee puheenvuorossaan sopusointuja ja synergiaetuja luonnon monimuotoisuuden ja kilpailukyvyn kestävyydessä, ja Mika Riipi, Lapin maakuntajohtaja, päättää päivän sanoin, jotka ohjaavat meidät kohti vihreämpää tulevaisuutta.

Tervetuloa mukaan innostavaan ja kiinnostavaan matkaan kohti Lapin vihreää siirtymää!

Kirjoittaja on Sanni Björklund, hankkeen projektikoordinaattori

Koulutussarja järjestettiin osana Lapin liiton AKKE-rahoitteista Vaikuttavuutta Lapin vihreään siirtymään -hanketta.