MountResiliencen matkaterveiset Innsbruckista 

Huhtikuussa tärkeimpänä tapahtumana oli kansainvälisen MountResiliencehankkeen konsortiotapaaminen Itävallan Innsbruckissa, jonne Suomesta pääsimme osallistumaan yhdessä tiiminä. Tapahtuma oli tärkeä verkostoitumisen kannalta, mutta myös hankkeen yhteisten tuotosten ja tulevien työpakettien läpikäymisen kannalta.

 

Kuvassa: Innsbruckin kaupunki

Kuvassa: MountResilience konsortiotapaaminen, Innsbruck.

Konsortiotapaaminen kokosi yhteen 16.–18. huhtikuuta 2024 yhteensä noin 80 osallistujaa yhdeksästä eri maasta ympäri Eurooppaa. Tapaamisessa kuultiin hankkeen työpakettien etenemisestä, niin tehdyistä kuin suunnitelluista toimenpiteistä, sekä keskusteltiin strategioista ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Kaikki demoalueet kertoivat myös omista suunnitelmistaan. Työpajoissa työskenneltiin alueellisten viestintäsuunnitelmien ja riskinarvioiden parissa. Suomen partnereiden kesken syvennyimme miettimään mm. ilmastonmuutoksen vaikutuksia Lappiin ja sen tuomia riskejä.

Kuvissa: Työpajatyöskentelyä. Etualalla (vas.) Tytti Valkeapää ja Taru Lindel. Taustalla (vas.) Lotta Eriksson, Laura Hokajärvi ja Niina Forsell.

Kuvassa: Työpajatyöskentelyn tuotoksia.

Ohjelmaan kuului myös kaksi tutustumisretkeä. Ensin tutustuimme Kufsteinin kaupunkiin, jossa on tehty merkittäviä toimia ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumiseksi, mm. tulvasuojelun rakenteita, maankäytön uudelleen suunnittelua, ja puiden istuttamista kaupunkiin helteen helpottamiseksi. Haggenin ja Sellreinin vuoristokylissä tutustuimme, miten Tirolin kunnat ja alueet ovat valmistautuneet ilmastonmuutokseen. Tällaisia sopeutumistoimia ovat muun muassa, miten varautua luontoperusteiseen lumivyöryjen torjuntaan sekä mutavyöryjen torjuntarakenteisiin.

Kuvassa: Tutustumisretki Kufsteinin kaupunkiin.

Kuvassa: Tutustumisretki Haggenin ja Sellreinin vuoristokyliin.

Konsortiotapaaminen selkeytti kokonaiskuvaa hankkeen toimenpiteistä ja alueiden erityispiirteistä, sekä kirvoitti runsaasti uusia ajatuksia ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumisesta. Suomen Lappi on alueena hyvin erilainen kuin Keski-Eurooppa, ja myös meidän ilmastonmuutoshaasteemme ovat erilaisia. Voimme kuitenkin löytää yhtymäkohtia esimerkiksi luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä, turismin muutoksista, sekä pyrkimyksistä vaikuttaa ihmisten asenteisiin ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia kohtaan. Saimme myös paljon hyviä huomioita Suomen tulevan konsortiotapaamisen järjestelyiden osalta. Konsortiotapaaminen järjestetään Suomessa syksyllä 2025.

Kuvassa vasemmalta: Ari Nikula, Taru Lindell, Seija Tuulentie, Laura Hokajärvi, Tytti Valkeapää, Nina Forsell ja Laura Eriksson.

Hankkeen muita tapahtumia

Lapin neuvoa-antava ryhmä kokoontui ensimmäisen kerran Teamsin välityksellä 22.4.2024. Neuvoa-antavan ryhmä tarkoitus on saada palkallista ääntä kuuluviin ja neuvoja hankkeen Suomen pilotin toimenpiteiden toteuttamista sekä hankkeen etenemisestä. Neuvoa-antava ryhmä edistää hankkeen verkostoitumista ja yhteistyömahdollisuuksien luomista eri organisaatioidenvälillä. Neuvoa-antava ryhmä on myös erittäin tärkeä hyvien käytäntöjen levittämisessä paikallistasolle sekä vaikuttavuuden ja tuloksellisuuden edistämisen että tulosten hyödyntämisen suhteen.

 

Toukokuussa on tulossa hankkeen yleisiä esittelytilaisuuksia:

  • 16.5. Rovaniemellä Arktisen sopeutumisen tutkijoiden verkostoitumistilaisuus
  • 21.5. Hetassa yleisötilaisuus
  • 22.5. Kilpisjärvellä yleisötilaisuus

Kirjoittanut: Johanna Pikkukangas, MountResilience- hankkeen projektikoordinaattori / Lapin liitto

 

Seuraa Lapin liiton MountResilience hankesivuja saadaksesi lisätietoja.