Ilmastonmuutokseen sopeutuminen vaatii sekä kansallista että kansainvälistä yhteistyötä

Lappi muuttuvassa ilmastossa -blogisarjan kansi

Ilmastonmuutos on maailmanlaajuinen haaste, jonka vaikutukset ulottuvat kaikille elämän osa-alueille. Sopeutuminen tähän kompleksiseen ilmiöön edellyttää laajaa yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Miksi yhteistyö on niin tärkeää ilmastonmuutokseen sopeutumisessa? Tässä blogitekstissä pureudumme siihen ja esittelemme MountResilience-hankkeen.  

Miksi yhteistyötä tulisi tehdä ilmastonmuutoksen sopeutumista edistettäessä? 

Ilmastonmuutoksen vaikutukset vaihtelevat alueittain. Euroopassa olemme todistaneet esimerkiksi lumisuuden muutoksia, tuulisuuden lisääntymistä, kuivuutta, kuumuutta, jäätiköiden sulamista, tulvia, maastopaloja ja eroosiota. Lapissa ilmastonmuutos näkyy mm. vuodenaikojen muutoksena, tuntureiden metsittymisenä, vieraslajeina ja suurempina tulvina. Lisäksi ilmaston lämpeneminen uhkaa useita lajejamme ja niiden elinympäristöjä. Vaikka ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat osittain erilaisia Etelä-Euroopassa ja Lapissa, on yhteistyössä avain ratkaisujen kehittämisessä ja niiden skaalaamisessa. 

Ilmastonmuutokseen sopeutuminen vaatii yhteistyötä niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla. Kokemusten, tutkimustulosten ja parhaiden käytäntöjen jakaminen on olennaista, kun pyrimme kehittämään paikallisia ratkaisuja ilmastohaasteisiin. Kansainvälisen yhteistyön avulla pysyy ajan tasalla mitä muualla Euroopassa tehdään ja miten kansainvälisiä ratkaisuja pystytään soveltamaan meillä. Toisaalta tämä myös menee toisinpäin, mitä hyviä käytänteitä meiltä löytyy kansallisesti ja erityisesti Lapista, joita voidaan jakaa Eurooppalaisille kumppaneille?  

Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on tärkeä näkökulma, sillä ilmastonmuutoksen vaikutukset kohdistuvat usein voimakkaammin heikommassa asemassa oleviin yhteisöihin. Yhteistyön avulla varmistamme, että sopeutumistoimenpiteet ovat oikeudenmukaisia ja huomioivat kaikki yhteiskunnan jäsenet. 

MountResilience-hankeessa kehitetään sopeutumisratkaisuja paikallisiin tarpeisiin 

Juuri käynnistynyt, neljä ja puolivuotisen MountResilience-hankeen teemana on ilmastonmuutokseen sopeutuminen. EU-rahoitteisen hankkeen keskiössä on erityisesti sopeutumisen eri menetelmien kehittäminen ja niiden testaaminen sekä yhdessä oppiminen. Hankkeessa on yli 43 partneria kolmestatoista eri maasta. 

Neljä ja puolivuotinen hanke on siis käynnistymisvaiheessa ja hankkeen toimintaa suunnitellaan parhaillaan. Hanke tulee näkymään alueen asukkaille erityisesti Enontekiöllä ja Utsjoella, jotka ovat hankkeen partnerit ja pilottialueet. Enontekiön ja Utsjoen kunnille tehdään hankkeen aikana ilmastonmuutoksen sopeutumissuunnitelmat, osallistaen laajasti alueiden asukkaita. Tämän lisäksi molemmissa kunnissa laaditaan matkailu- ja porotalousyrityksille sopeutumissuunnitelmia ja tarjotaan sopeutumiskoulutusta. Hankkeen aikana mallinnetaan yritysten ja kuntien sopeutumissuunnitelmista yleisempiä malleja, jotta muutkin elinkeinojen harjoittajat ja kunnat voivat hyötyä hankkeen tuotoksista.  

Ilmastonmuutokseen sopeutumiseen etsitään Lapissa ratkaisua laajalla joukolla. Lapista hankkeessa on partnereina Enontekiö, Utsjoki, Luonnonvarakeskus, Lapin matkailuelinkeinon liitto ja Lapin liitto. Lapin liitto vastaa hankkeen kokonaisuuden koordinaatiosta Lapissa. 

Tutustu hankkeen kansainvälisiin sivuihin tästä.

Kirjoittaja:

Lotta Eriksson
Projektipäällikkö, MountResilience-hanke

Tämä kirjoitus on osa Lappi muuttuvassa ilmastossa -blogisarjaa, jota julkaistaan Mount Resilience ja NBS4LOCAL -hankkeiden yhteistyönä.